Nijman (Volvo Nieuwenhuijse): ‘Vierdaagse werkweek slaagt pas als iedereen erachter staat’
Een vierdaags werkweek is op veel plaatsen volstrekt normaal, maar nog niet in de autobranche. Jelle Nijman, technisch directeur van Volvo Nieuwenhuijse Groep, legt uit waarom vier dagen werken tegenwoordig echt beter is.
Waarom kiest u voor het doorvoeren van een vierdaagse werkweek binnen de volledige organisatie?
“De vraag naar het verkorten van de werkweek leeft al geruime tijd bij onze werknemers. Zo hopen zij meer tijd te kunnen besteden aan hun privéleven. Mede daarom hebben wij besloten om onze werkplaatstijden te verruimen, waardoor wij nu om 7.00 uur open gaan en om 18.00 uur sluiten. Hierdoor zijn we dagelijks langer open, wat het mogelijk maakt om de vierdaagse werkweek door te voeren binnen ons bedrijf. Een dergelijke implementatie slaagt overigens pas als iedereen erachter staat, omdat onze medewerkers hun uren nu werken in vier dagen in plaats van vijf.”
De werkplaats blijft zaterdags wel gesloten. Is dat geen gemiste kans?
“Dit is voor nu een bewuste keuze. Een apk-keuring uitvoeren kan bijvoorbeeld niet in het weekend, waardoor wij uit ervaring weten dat het niet rendabel is. Daarnaast is de zaterdag niet de meest geliefde werkdag onder onze werknemers, waardoor het mes aan twee kanten snijdt.”
Levert het verkorten van de werkweek u een kostenbesparing op?
“Integendeel: we zijn nu dagelijks twee uur langer open en dat in combinatie met de vierdaagse werkweek betekent dat we meer mensen moeten aannemen. In de afgelopen maanden hebben we daarom vacatures uitgezet, die inmiddels bijna allemaal vervuld zijn.”
Heeft de snelle invulling van de vacatures te maken met de vierdaagse werkweek? Dat het aantrekkelijk is voor nieuw personeel?
“Dat is zeker te merken. We hebben het plan in oktober aan onze servicemedewerkers gepresenteerd en vanaf dat moment de nodige vacatures open gezet. Het aantal sollicitaties was vanaf dat moment erg hoog. In de gesprekken kwam ook duidelijk naar voren dat de sollicitanten een vierdaagse werkweek zeker als een pluspunt zagen.”
Verwacht u met het verruimen van de dagelijkse openingstijden meer werk te genereren?
“Dat is lastig te voorspellen, maar het is wel zo dat we de bruggen nu twee uur extra inzetten in de werkplaats. Grosso modo leidt dat er toe dat je meer werk kunt verzetten, mits wij er in slagen om nieuwe klanten aan te trekken. Dat moet mogelijk zijn.”
Hoeveel meer fte hebben jullie aangetrokken om de nieuwe werkwijze mogelijk te maken?
“In totaal telt de onderneming nu 150 medewerkers, waarvan 55 monteurs. Wij hebben in totaal 48 bruggen voor onze werkzaamheden. Er zijn nu tien mensen aangenomen vanwege deze wijziging, en er staan zelfs nog een paar vacatures open.”