Bovag: gemeenten delen forse boetes uit bij niet registreren in opkopersregister

Bovag • De brancheorganisatie wijst erop dat er bij de RDW al een systeem draait met hetzelfde doel, namelijk het kentekenregister.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Enkele gemeentes in de regio Rijnmond (onder meer Dordrecht en Maassluis) hebben onlangs boetes van vele duizenden euro’s uitgedeeld aan autobedrijven, omdat die hun ingekochte auto’s niet in het gemeentelijke Digitaal Opkopers Register (DOR) hadden gezet. Dit meldt Bovag.

Deze ondernemers krijgen volgens Bovag mogelijk ook een aantekening op hun strafblad. De brancheorganisatie adviseert autobedrijven die een waarschuwing krijgen van hun gemeente om zo snel mogelijk over te gaan tot registratie om boetes en een strafblad te vermijden.

Volkomen overbodig

Bovag is naar eigen zeggen niet tegen het doel van het DOR, namelijk het tegengaan van heling. De brancheorganisatie wijst er tegelijkertijd op dat er bij de RDW al een systeem draait met hetzelfde doel, namelijk het kentekenregister. ‘Een Digitaal Opkopers Register (DOR) voor auto’s is volkomen overbodig, want auto’s helen is vrijwel onmogelijk in Nederland en dus een niet bestaand probleem’, vindt Bovag.

Het opkopersregister is eerder al een wassen neus genoemd. Desondanks ligt er volgens Bovag een wetsvoorstel om van de gemeentelijke DOR een landelijke regeling te maken. Bovag is hiertegen een lobby gestart ‘omdat autobedrijven straks jaarlijks 1,2 miljoen keer vastleggen wat al lang vastligt’. De belangenbehartiger roept gemeenten en politie op om te wachten met handhaven tot de Tweede Kamer hierover gesproken heeft, ‘waarschijnlijk begin oktober’.

Bovag adviseert autobedrijven in de tussentijd om na een waarschuwing over te gaan tot registratie in het DOR, om hoge boetes en een strafblad te vermijden.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.