Marktplaats: Bijna de helft van de Nederlanders kiest voorlopig geen EV

Onderzoek • Uit het onderzoek blijkt dat de meest voorkomende reden (55%) om geen EV te kopen de hoge aanschafkosten zijn.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Ongeveer de helft van de Nederlanders (48%) acht het onwaarschijnlijk dat hij of zij in de komende vijf jaar een EV zal aanschaffen. Dit blijkt uit onderzoek van Marktplaats.

Het platform voor gebruikte auto’s onderzocht de meningen van Nederlanders met betrekking tot duurzaamheid en elektrische auto’s. Uit de resultaten blijkt weliswaar dat de meerderheid (59%) van de respondenten het belangrijk vindt om duurzaam te leven, maar dat dit zich dus nog niet per se vertaalt naar enthousiasme voor elektrische auto’s.

Uit het onderzoek blijkt dat de meest voorkomende reden (55%) om geen EV te kopen de hoge aanschafkosten zijn, maar zelfs als geld geen rol zou spelen zegt slechts 36 procent van de Nederlanders dat zij binnen vijf jaar elektrisch zouden gaan rijden. Dit komt, zo stelt Marktplaats, door ‘de hoge prijs, de angst voor onvoldoende rijbereik en het gebrek aan laadpunten’.

Ook blijkt uit het onderzoek dat een aantal Nederlanders zich onzeker voelt over ‘het wispelturige beleid van de overheid’, met het afbouwen van subsidies en de angst voor een hogere wegenbelasting in de toekomst. Ook twijfelen mensen of EV’s wel echt duurzaam zijn. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat slechts 12 procent van de Nederlanders het aanbod van gebruikte hybride en EV’s groot genoeg vinden.

E-occasions

Marktplaats verwacht wel dat de gemiddelde prijs van een e-occasion in de nabije toekomst hard kan gaan dalen. ‘In 2019 was er een piek in de verkoop van nieuwe EV’s aan leaseaanbieders (meer dan 50 duizend elektrische leaseauto’s zijn toen op kenteken gezet), dankzij de lage bijtelling voor elektrische auto’s die toen gold. Die kwamen veelal op de weg via een vijfjarig leasecontract, waarvan 2024 dus het laatste jaar is.’

Alexander Prinssen, chief sales officer automotive bij Marktplaats: “Op Marktplaats hebben we de afgelopen jaren de gemiddelde prijs van een gebruikte EV al met 22 procent zien dalen, van 47.000 euro in juli 2022 naar 37.000 euro in juli 2024. Met deze mogelijke golf van extra e-occasions groeit het aanbod en is de kans groot dat deze gemiddelde prijs nog sterk zal dalen. Zo komt voor veel Nederlanders wellicht de ideale aanschafprijs sneller in zicht”.

De neerwaartse trend op de occasionmarkt is gekeerd, de import groeit en het aanbod op occasionportalen groeit eveneens. Dat was de conclusie van de Marketupdate van september van restwaardebepaler Autotelex. 

Prijzen

Marktplaats vroeg Nederlanders met interesse in een e-occasion wat voor hen een acceptabele prijs zou zijn voor een gebruikte elektrische auto. Veruit de meeste mensen (49%) kozen hierbij voor een prijs tussen de 10.000 en 20.000 euro. Zo’n 32 procent koos voor een ideale prijs van minder dan 10.000 euro, en 15 procent vond 20.000 tot 30.000 euro acceptabel. Bijna niemand koos voor de hogere prijzen.

Een derde van de zakelijke reizigers rijdt nu in een elektrische auto. Driekwart van hen zal bij de volgende keuze opnieuw voor een EV kiezen, maar 25 procent kiest voor een andere aandrijfvorm. Belangrijkste reden daarvoor is de behoefte aan een grotere actieradius (65% van de switchers). Zo luidt een van de hoofdconclusies van het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO) 2024. Lees hier meer over dit onderzoek.