Kamer toch voor inperken cashlimiet tot 3.000 euro

Cash • Bovag adviseerde de Kamer om niet in te stemmen met het voorstel.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid ingestemd met een wettelijk verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro. Een voorstel van de coalitiepartijen NSC, PVV en BBB om de grens op te trekken naar 10.000 euro, haalde het niet.

Met een limiet op cashbetalingen wil het kabinet witwassen van geld door criminelen tegengaan. Over de grens van 3.000 euro ontstond bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer discussie. Sommige partijen vonden die onnodig streng en vreesden dat dit de economie zou kunnen schaden.

De ministers Eelco Heinen (FinanciĆ«n) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) benadrukten juist dat het onverstandig zou zijn de limiet te verhogen. Dan zou Nederland soepeler regels kennen dan landen als BelgiĆ« en Frankrijk en dat kan criminele netwerken juist hierheen lokken, waarschuwden de VVD’ers.

Ook brancheorganisatie Bovag reageerde gepikeerd op het voorstel om de limiet op te trekken. Het actief tegengaan van cashbetalingen door de branche is voor banken een van de redenen geweest om het beleid ten opzichte van de autobranche te versoepelen.

De indieners van het wijzigingsvoorstel kregen steun van alleen Denk, SGP, JA21 en FVD. Dat was niet genoeg voor een meerderheid (ook NSC stemde uiteindelijk voor de 3.000 euro).

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (ā€™80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.