EU en China nog oneens over importheffing elektrische auto’s

Importheffingen • Er is vooruitgang geboekt, maar er zijn ook nog ‘belangrijke resterende leemten’, meldt de Europese Commissie.
Redactie Redactie
(foto: Shutterstock)

Na acht onderhandelingrondes hebben de Europese Commissie en de Chinese overheid nog geen akkoord over de importheffingen op elektrische auto’s uit China. Dit schrijft het ANP. Er is vooruitgang geboekt, maar er zijn ook nog ‘belangrijke resterende leemten’, meldde de Europese Commissie vrijdagochtend in een verklaring. De politieke wil is er om er samen uit te komen, zei de Commissie in haar verklaring.

Die politieke wil volgde na een videogesprek vrijdag tussen de Europese Commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, en de Chinese minister van Handel Wang Wentao. Het gesprek ging over de onderhandelingen over de extra importheffingen op elektrische auto’s uit China die de EU heeft opgelegd. Dombrovskis en Wentao hebben afgesproken dat de onderhandelingen binnenkort worden hervat.

Dombrovskis heeft in het gesprek met de Chinese handelsminister zijn zorgen geuit over mogelijke importrestricties vanuit China op onder meer varkensvlees en zuivel. Ook over de importheffingen die China heeft ingevoerd op brandy heeft de EU-Commissaris zijn zorgen kenbaar gemaakt.

China heeft gedreigd deze maatregelen in te voeren, nadat de EU-lidstaten akkoord waren gegaan met de extra importheffingen op elektrische auto’s. Op basis van dit akkoord kan de Europese Commissie besluiten om met ingang van 1 november heffingen tot 45 procent op te leggen op Chinese auto’s. Zolang de onderhandelingen met China nog lopen is er echter nog geen definitief besluit.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.