Bovag: waardering garageformules stijgt, Carteam en Combinatie Merkspecialist best beoordeeld

Garageformules • Bosch Workshop Partner en Bosch Car Service scoorden de laagste cijfers.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De waardering voor garageformules is dit jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Relatie Onderzoek Samenwerkingsverbanden Autobedrijven (ROSA) van Bovag. In het onderzoek van dit jaar beoordelen de garagebedrijven de relatie met hun formule gemiddeld met een algemeen waarderingscijfer van 8,1. Dit is een verdere stijging ten opzichte van de 7,9 in 2022 en 7,8 in 2020.

Carteam en Combinatie Merkspecialist (merkgebonden formules zoals PCA, Vetos, TOP, MBSG en VSR) zijn beiden beoordeeld met een 9,1, direct gevolgd door CarProf (9,0), AutoFirst en Autovakmeester (beiden een 8,9). Ook (ruim) boven het gemiddelde scoren Eurorepair Car Service (8,8), James Autoservice (8,7), CarXpert (8,6), Vakgarage (8,5) en AD Garage (8,4). In 2022 werden Carprof en Autovakmeester het hoogst beoordeeld.

Bosch scoorde het laagste. Bosch Workshop Partner en Bosch Car Service zijn beiden respectievelijk beoordeeld met 7,4 en een 7,7.

Leasemarkt

Ondanks de positieve algemene waardering, zijn ondernemers nog steeds het minst tevreden over de zakelijke- en leasemarkt. Deze onderwerpen kregen een gemiddelde score van 6,3. Verschillende formules geven zelf aan niet actief te zijn in deze markt, maar het onderzoek laat zien dat er wel degelijk een vraag naar is onder de deelnemers.

“Het is geweldig om te zien dat de waardering opnieuw is gestegen, wat aantoont dat de formules zich blijven ontwikkelen”, zegt Gerard ten Buuren, voorzitter van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven.

Groei

“Toch blijven er uitdagingen, vooral in de zakelijke- en leasemarkt. Het is essentieel dat we binnen de sector blijven samenwerken om tarieven en diensten op een niveau te krijgen dat voor alle partijen werkbaar is. In tijden van onzekerheid laat een sterke formule zich pas echt zien door flexibiliteit en ondersteuning”, aldus de Bovag-voorzitter.

Voor ROSA 2024 zijn meer dan 2.600 onafhankelijke autobedrijven uitgenodigd, aangesloten bij diverse formules. Ruim 31 procent van hen nam deel aan de enquĂȘte, die bestond uit 39 stellingen verdeeld over vijf categorieĂ«n: beleid, marketing, techniek, inkoop en algemeen.

Werkplaatsformules willen ook in 2024 groeien maar er zijn zorgen over de onderdelenvoorziening voor Chinese EV’s. Bekijk hier het uitgebreide overzicht van de grootste garage- en franchiseformules.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie, waar hij voornamelijk gespecialiseerd is in leasing. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.