Mahle maakt koelventilator een stuk stiller

Onderdelen • Bij het ontwerpen van de ventilatorbladen hebben de ingenieurs zich laten inspireren door de vleugels van een uil, een van de stilste vogels ter wereld.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Mahle)

Mahle komt met een nieuwe koelventilator voor elektrische bedrijfsauto’s, inclusief uitvoeringen met een brandstofcel. De nieuwe fan moet de auto’s veel stiller maken, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Bij het ontwerpen van de ventilatorbladen hebben de ingenieurs zich laten inspireren door de vleugels van een uil, een van de stilste vogels ter wereld. Deze uitvoering minimaliseert geluidsturbulentie en maakt de ventilator veel stiller en efficiënter. “Men kan zich de geluidsreductie van onze ventilator voorstellen als het uitzetten van een van de luidsprekers van een stereosysteem,” aldus Uli Christian Blessing, hoofd ontwikkeling thermomanagement.

Ook voor personenauto’s

De ventilatorbladen kunnen het ventilatorgeluid van een auto tot 4 dB(A) verminderen, wat gelijkstaat aan meer dan een halvering van de geluidsoutput, aldus Mahle. Deze reductie lost volgens het bedrijf een ander probleem voor e-mobiliteit op: luid ventilatorgeluid, dat zowel bij volle belasting als bij het opladen van het voertuig storend kan zijn. Dankzij 10 procent betere prestaties en een 10 procent lichter ontwerp is de ventilator volgens Mahle ook efficiënter dan conventionele ontwerpen. De nieuwe fan kan ook in personenauto’s worden toegepast.

Het bedrijf presenteert het product voor het eerst aan het publiek op de IAA in september.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.