155 miljoen euro boete voor toeleveranciers om prijsafspraken

Redactie Redactie

Dit meldt de Europese Commissie in een persbericht. Denso onthulde de prijsafspraken van drie kartels en ontloopt daarmee zijn boete van 287 miljoen euro.

Behr en Valeo moeten nu samen een boete van iets meer dan 80 miljoen euro aan de EC betalen. Ze krijgen de boete omdat ze samen met Denso prijsafspraken maakten over de verkoop van verwarmings-, ventilatie-, airconditioning- en motorkoeling-onderdelen aan Volkswagen Group, Daimler-Mercedes en BMW.

Immuniteit voor Panasonic

Denso maakte ook afspraken met Sanden en Valeo over de prijs van airco compressoren aan Volkswagen Group, Jaguar, Land Rover en Volvo. Sanden en Valeo moeten voor dit vergrijp respectievelijk nog 63,2 en 8,4 miljoen euro aan de Europese Commissie betalen.

Panasonic moest initieel 200 miljoen euro aftikken voor een prijsafspraak met Denso over de verkoop van e-compressors aan Nissan en Renault. Maar omdat Panasonic dit kartel onthulde, ontlopen ze de opgelegde boete. Het deel wat Denso in deze deal moest afdragen was iets meer dan drie euroton.   

Suzuki-kartel

Calsonic en Denso waren betrokken bij prijsafspraken over de verkoop van HVAC radiateurs en ventilatoren aan Suzuki voor de Swift en SX4. Ook Sanden en Valeo waren in dit kartel betrokken met de verkoop van HVAC delen voor dezelfde auto’s. Calsonic moet om dit vergrijp nog 1,7 miljoen euro aan de Europese Commissie betalen, Sanden nog 1,4 miljoen euro en Valeo nog 150 duizend euro.    

In 2014 kondigde de Spaanse EU-Commissaris Joaquin Almunia van Mededinging de nieuwe sancties voor prijsafspraken aan. Bosch, Denso en Continental werden een jaar daarvoor al beboet

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.