HP Enterprise en Continental werken aan platform om voertuigdata te delen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: HP en Continental

HPE (Hewlett Packard Enterprise) en Continental werken aan een gezamenlijk platform voor het delen van voertuigdata. Het platform komt naar verwachting nog dit jaar beschikbaar, melden beide bedrijven in een persbericht.

Het delen van data via het platform maakt nieuwe services mogelijk om veiligheid en gemak voor de bestuurder te verbeteren, claimen de fabrikanten. Het systeem werkt op basis van blockchaintechnologie, waarbij de ingebrachte gegevens voor alle deelnemers beschikbaar zijn.

In het geval van connected en autonome voertuigen is het belangrijk dat data gedeeld worden tussen verschillende automerken, zodat bijvoorbeeld bestuurdersassistentie ingeschakeld kan worden om gevaren in het verkeer te herkennen en de meest optimale route te vinden. HPE en Continental geven verkeerswaarschuwingen bij een ongeluk en het tonen van beschikbare parkeerplaatsen als voorbeelden.

Bestuurder moet toestemming geven

Het platform stelt autofabrikanten en andere partners in staat om voertuigdata met elkaar te delen, maar dat kan alleen met toestemming van de bestuurder. Daarom integreert het platform een systeem voor toestemmingsbeheer en een gebruiksvriendelijk opt-in en opt-out systeem voor de bestuurder. Daarmee denken HPE en Continental te voldoen aan de geldende databeschermingsregels.  Het is niet vanzelfsprekend dat autofabrikanten voertuigdata willen delen. Lees hier meer achtergronden.

De beide initiatiefnemers hopen dat de autofabrikanten zich zullen aansluiten bij hun platform. “We zijn er zeker van dat ons platform de Gordiaanse knoop van data-uitwisseling en dataprivacy ontwart”, stelt Helmut Matschi van Continental. “Wij nodigen autofabrikanten wereldwijd uit om aan te sluiten bij ons platform, zodat we samen vorm kunnen geven aan dit ecosysteem.”

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.