‘Europa legt boetes op aan BMW, Daimler en Volkswagen’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Eurocommissaris Margrethe Vestager initieerde het onderzoek. (Foto: Shutterstock)

BMW, Daimler, Volkswagen en Audi kunnen rekenen op een boete van de Europese Commissie voor het maken van illegale afspraken over dieselmotoren. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt. De drie bedrijven zouden vanaf 2007 hebben samengewerkt om zo de ontwikkeling van schonere uitlaatgastechnologie te vertragen. De EC stelt dat het vooral gaat om mogelijke beperking van de toepassing van SCR-systemen voor diesels en OPF-roetfilters voor benzinemotoren.

De boetes die de fabrikanten gaan krijgen, kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van de bedrijven (opgeteld maken ze een half triljard euro omzet). Eurocommissaris Margrethe Vestager zei eerder dat als de samenwerking wordt bewezen, “dan heeft deze samenzwering consumenten de mogelijkheid ontnomen om schonere auto’s te kopen, ondanks dat de technologie beschikbaar was bij de autofabrikanten.” 

Uit onderzoeksverslagen van Duitse openbare aanklagers blijkt dat de vier bedrijven al in 2007 in het geheim in de Beierse hoofdstad bijeenkwamen om te praten over de technische problemen bij hun zoektocht naar schonere dieselmotoren

Volgens het Duitse dagblad stuurt Vestager in het voorjaar een brief naar de fabrikanten waarin zij gedetailleerd uiteenzet van welke overtredingen zij worden verdacht. Dat daarop boetes volgen, is bijna onontkoombaar, meent de krant.

Recentelijk startte de EC ook al een onderzoek naar vermeende kartelvorming bij het beprijzen van onderdelen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.