Ook Daimler snoeit in personeelsbestand

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Autofabrikant Daimler heeft vandaag gezegd te snoeien in het personeelsbestand om vanaf 2022 de kosten met 1,4 miljard euro te verlagen. De mededeling kwam nadat er een akkoord was bereikt met de vakbonden over de plannen.

In Duitsland, waar de meeste ontslagen zullen vallen, krijgen de medewerkers een ontslagvergoeding of de mogelijkheid vervroegd met pensioen te gaan. Eerder gemaakte afspraken over baanbehoud tot 2029 voor onder andeer personeel in de divisies Mercedes-Benz Cars en Trucks, blijven staan.

Daimler kondigde twee weken geleden al aan een reorganisatie door te voeren bij Mercedes-Benz, mede om geld beschikbaar te krijgen voor investeringen in zelfrijdende (elektrische) auto’s.

Transitie

Met het banenverlies moet meer dan 1 miljard euro aan kosten worden bespaard tegen eind 2022. Ook 1.100 managementposities komen te vervallen, wat neerkomt op 10 procent van de managementfuncties. “De autobranche zit middenin de grootste transitie in zijn geschiedenis”, aldus Daimler. Naast het snijden in het aantal banen wordt een deel van het personeel ook aangeboden minder te gaan werken. Automotive News Europe meldt dat in totaal 3 procent van het aantal fte verdwijnt, want neerkomt op 10 duizend banen.

Eerder maakten ook andere fabrikanten, waaronder Audi en Volkswagen, bekend het personeelsbestand in te krimpen. BMW is ook in gesprek met onder andere vakbonden en leveranciers om de kosten in 2022 met 12 miljard euro omlaag te hebben gebracht. Gisteren kwam naar buiten dat de winstuitkering voor dit jaar met 20 procent is verlaagd.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.