‘Californische dealergroep klaagt Nissan aan wegens Ghosn-fraude’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Onder meer Nissan West-Covina moest verkocht worden aan partners van Ghosn, luidt de aanklacht (foto: Nissan West-Covina)

De Californische Nissan-dealerketen Sage Group heeft een rechtszaak aangespannen tegen Nissan Motor Co. De claim is dat “een cultuur van corruptie en hebzucht” bij de Japanse autofabrikant de eiser dwong tot verkoop van twee dealervestigingen aan stromannen van voormalig Nissan-voorzitter Carlos Ghosn, die terecht staat wegens fraude. De aanklacht werd deze week ingediend bij het Hooggerechtshof van Los Angeles, meldt de Amerikaanse site Automotive News.

Financiering gestopt

De Sage Group stelt in de aanklacht dat Nissan Noord-Amerika en de financieringsafdeling voor dealers, Nissan Motor Acceptance Corporation, bewust hebben samengewerkt de dealerketen financieel dwars te zitten, en zo de verkoop van twee vestigingen aan aan het bedrijf Trophy Automotive af te dwingen. Nissan Motor Acceptance zou in 2017 de financiering van de aankoop van auto’s door de familie Sage hebben stopgezet. Toen de financiën van de dealers onvoldoende werden, introduceerde Nissan Noord-Amerika Trophy Automotive als potentiële koper. Het bedrijf nam vervolgens Nissan Universal City en Nissan West-Covina van de Sage Group over. Voor miljoenen minder dan verwacht, stellen de eisers nu.

Arabische eigenaar

Bij de verkoop werd door Nissan geheim gehouden dat Trophy Automotive in bezit is van Nasser Watar. Watar is een zakenpartner van de Saoedische miljardair Khaled Al-Juffali, een centrale figuur in een van de beschuldigingen van vertrouwensbreuk tegen Ghosn in Japan. Al-Juffali heeft volgens Japanse aanklagers Ghosn geholpen om 14,7 miljoen dollar aan persoonlijke verliezen op te vangen. Al-Juffali en zijn zakenpartner Watar werden vervolgens door Ghosn terugbetaald met illegale betalingen uit een Nissan reservefonds. Lees hier: De aangeklaagde Carlos Ghosn laat het er niet bij zitten en heeft op zijn beurt Nissan en Mitsubishi voor de rechter gedaagd.

In de aanklacht van de Sage Group staat ook dat Nissan ten onrechte 3 miljoen dollar aan de dealerketen heeft ingehouden, waardoor het werd gedwongen nog twee dealervestigingen voor een veel te lage prijs aan een andere Nissan-dealer te verkopen. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.