VW-topman Herbert Diess: ‘Ontwikkeling EV’s pakt duurder uit dan gedacht’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Herbert Diess wil de kosten van productie verlagen om investeringen in EV's te kunnen dragen (foto: Shutterstock)

Herbert Diess waarschuwt dat de ontwikkeling van elektrische auto’s meer gaat kosten dan gedacht. Daarom wil de ceo van Volkswagen Group de winstgevendheid van het concern verbeteren.

VW stelde zich eerder ten doel om tot 2025 tachtig nieuwe EV’s op de markt te brengen van de merken Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda en Seat. In 2030 wil het concern een geëlektrificeerde versie van elk van de 300 modellen bieden. Oorspronkelijk had het concern hier 20 miljard euro voor uitgetrokken.

We moeten extra investeren omdat onze concurrenten meer vooruitgang hebben geboekt.

Dat blijkt nu te weinig, “omdat onze concurrenten meer vooruitgang hebben geboekt”. Diess vertelt dit in een gezamenlijk interview met OR-voorzitter Bernd Osterloh. Het werd gepubliceerd in de interne nieuwsbrief van VW en opgepikt door diverse media. Diess geeft niet aan hoeveel de elektrificatie van het Volkswagen-concern dan wel gaat kosten. Wel dat het bedrijf de kosten meer moet verlagen, om te kunnen investeren in toekomstige technologie en om het bedrijf crisisbestendig te maken.

“We hebben hogere winsten nodig om onze toekomst te financieren”, zei Diess. “4 procent is minimaal, 5 tot 6 procent garandeert een aantal toekomstige investeringen en met 7 tot 8 procent zijn we klaar voor de crisis.”

8 procent winst

Volgens financieel persbureau Bloomberg streeft Volkswagen ernaar om de operationele winst van de groep in 2025 omhoog te brengen naar 8 procent van de omzet in 2025. Vorig jaar bedroeg de winst 7,4 procent. Het merk VW, dat een derde van de winst van de groep bepaalt, maakte vorig jaar een winst van 4,1 procent. Deze winst wil Diess verhogen naar minstens 6 procent in 2015. Dit jaar wordt Volkswagen geplaagd door tegenslag, zoals een productiestop omdat sommige modellen niet voldoen aan de WLTP

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.