VW ontkent gesjoemel met nieuwe diesels

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
VW lanceerde onlangs een nieuw, aangepast logo waarmee het bedrijf een nieuw tijdperk wil inluiden. (Foto: Volkswagen Groep)

Volkswagen zou hebben gesjoemeld met software in de relatief nieuwe Euro6-dieselmotoren. Dat meldt de Duitse omroep Südwestrundfunk (SWR) vandaag. Volkswagen ontkent de aantijgingen. De beschuldigingen komen precies op het moment dat de Duitse autobeurs IAA in Frankfurt wordt geopend. VW wilde in eerste instantie niet reageren, maar vanmorgen verwierp het bedrijf de beschuldigingen.

De SWR zegt zich te baseren op vertrouwelijke, interne documenten van VW. Volgens de omroep zou Volkswagen ook sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd in de nieuwere Euro 6-diesel: de EA 288, de opvolger van de EA 189, waar destijds de hele dieselaffaire omdraaide. De EA 288 ligt in honderdduizenden diesels die VW sinds 2012 heeft geleverd, waaronder in de Golf, Tiguan en Passat.

‘Veel geleerd’ 

Sinds het schandaal in 2015 staat de Duitse autofabrikant onder strikt toezicht. Om erop toe te zien dat het concern zich ook houdt aan alle regels werd in 2017 een speciale ‘compliance manager’ aangesteld, Larry Thompson. Vorige maand liet Thompson nog weten dat VW ‘veel geleerd heeft van het dieselschandaal’. Toen meldde VW medewerkers te hebben ontslagen vanwege overtreding van gedragsregels en zei het bedrijf er alles aan te doen om een dieselschandaal te voorkomen. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.