Corona-liveblog #5: Bovag ziet omzet bij leden kelderen | Remarketing zorgenkindje leasebranche

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Bovag ziet de omzet bij zijn leden kelderen en stelt een noodpakket samen en werkplaatsdienstverlener WESP biedt zijn diensten deels gratis aan.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van vrijdag 20 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

20:25 Bovag stuurt update naar Ministeries: omzet autobranche hard onderuit

Uit de Coronamonitor die branchevereniging Bovag onder zijn leden heeft gehouden, blijkt dat het aandeel bedrijven dat omzet verliest, in de autogroothandel en tankstations het grootst is. Bij de bedrijven die omzetverlies melden, schommelt dat verlies nu tussen de 83 en 34 procent. Bovag stuurde vanavond een update van de impact van de coronacrisis op de autobranche naar de ministeries van EZK en I&W. Onder andere de verkoop nieuw en gebruikt, de verhuur en de handel lieten een forse omzetdaling zien. Reparatie en onderhoud liep aanvankelijk nog redelijk door, omdat de werkplaats meestal voor twee weken vooruit volgepland zit. In de sectie Autogroothandel is de verkoop gebruikt met 85% afgenomen, en de verkoop nieuw met 37,5%. Import en export liggen volledig stil, mede doordat RDW is gestopt met importkeuringen. Bovag dringt er daarom op aan om deze taak weer te hervatten. Om Bovag-ondernemers te helpen heeft dochterbedrijf Bovemij een noodpakket samengesteld. Hierbij is het abonnement op Viabovag.nl de komende 3 maanden kosteloos, evenals het lidmaatschap op Mobi-ID (het dataplatform van RDC). Bovemij gaat klanten gratis van juridische bijstand voorzien. Bekijk hier de brief aan de Ministeries inclusief de Coronamonitor.

15:36 | WESP (We support workshops) verenigt toeleveranciers voor steun autobedrijven

Werkplaatsdienstverlener WESP biedt een deel van zijn dienstverlening gratis aan autobedrijven aan om hen te steunen in crisistijd. Distributeur en grossiers, als AAGB, Doyen Group, Fource, Autoniveau, Innovam, Molco, Koskamp, PSA/Ditrigo en RAI Aftermarket zegden hun steun toe, waarbij zij de kosten van het project delen met initiatiefnemer WESP.

Autobedrijven kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor de ‘We support workshops’-rapporten van Wesp. “Door middel van basale informatie krijgen ondernemers overzichtelijk hoeveel klanten zij hebben en wat de omzet per klant is. Zo weet de ondernemer gelijk hoe het gaat en wat hij eventueel kan veranderen”, vertelt Bas Wintjes van Wesp.

Het bedrijf uit Den Bosch levert al langer informatie aan ondernemers, legt Wintjes uit. “In deze tijd zijn zij wellicht al geholpen met deze gratis dienstverlening. De ‘We support workshops’-rapporten maken wij tegen kostprijs. De kosten delen we met alle partners van het project waardoor het mogelijk wordt om het gratis aan bedrijven te leveren.” Inmiddels hebben er vijftien ondernemers aangegeven de rapporten te willen ontvangen.

15:43 | Bekijk hier de livestream met Bert de Kroon, dga Vallei Autogroep, terug. 

 

 

14:00 | Leasebranche draait door, remarketing het zorgenkindje

Leasemaatschappijen worden tot nu toe niet hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Zo zien ze de kostenpost ‘schade’ dalen terwijl de inkomsten vooralsnog op peil blijven. Dat blijkt uit een inventarisatie van Automotive waarbij onder meer gesproken werd met Leaseplan, Alphabet, Riemersma Leasing en Mobility Service Nederland. Het is de leasemaatschappijen er veel aan gelegen om hun klanten bij te staan, bijvoorbeeld met betalingsregelingen.

De grootste zorg: remarketing. Restwaarden komen nu snel onder druk te staan, en het stilvallen van de occasionmarkt dreigt. Op dit moment speelt dat probleem in Nederland in ieder geval nog niet, zegt Alphabet. “De dagelijkse operatie van logistics, inname en remarketing vindt nog gewoon doorgang. Er is ook geen lockdown voor deze bedrijven, dus we verkopen en veilen nog steeds”, meldt een woordvoerder. Lees het hele artikel over de leasebranche hier.

13:30 | Marktplaats halveert tarief

Vanaf aankomende maandag tot en met eind april geeft Marktplaats 50 procent korting aan autobedrijven om te adverteren. Daarnaast wordt de betalingstermijn van advertenties in de maanden maart en april met 60 dagen verruimd om bedrijven wat meer lucht te geven. “In deze crisis moeten we elkaar steunen. Wij doen dat door autobedrijven financiële ruimte te bieden,” aldus Annemarie Buitelaar, algemeen directeur Marktplaats. “We willen ze tegemoet komen zodat ze kunnen blijven adverteren en zichtbaar blijven voor klanten zodat ze de crisis goed doorkomen.”

11:40 | Bovag sluit zich aan bij lobby Leaseurope

Leaseurope, de Europese belangenbehartiger voor de lease- en verhuursector, heeft deze week het ‘Tourism Manifesto ingediend in Brussel. Bovag sluit zich aan bij dit initiatief omdat het een fikse omzetdaling bij de verhuur- en leasebedrijven verwacht. Samen met meer dan vijftig andere organisaties uit de toerisme- en reisbranche wordt in het ‘Tourism Manifesto’ dringend om steun gevraagd bij de Europese Unie. Dit maakte Bovag donderdag bekend.

09:40 | ‘Ook in 2021 8% bijtelling’

De Vereniging Zakelijke Rijders roept het kabinet op om ook volgend jaar 8 procent bijtelling te hanteren voor elektrische auto’s. De bijtelling zou eigenlijk verhoogd worden naar 12 procent. Met het stil vallen van de autoproductie doemt echter een probleem op; een tijdige levering van auto’s met de voor dit jaar geldende bijtelling. “Het stilvallen van de productie levert zeker voor de EV-producerende merken, maar ook voor de berijders, een probleem op. Om te zorgen dat alle reserveringen ook geleverd kunnen worden is tijd nodig. Een drempel van een verhoogde bijtelling past daar niet bij”, zegt voorzitter Jan van Delft.

08:40 | Auto.nl roept branche op om Zorgheldenauto’s te leveren

Auto.nl roept bedrijven op om Zorgheldenauto’s ter beschikking te stellen. De online occasionverkoopdochter van de Louwman Groep heeft zelf tien auto’s voor drie maanden beschikbaar gesteld aan zorgverleners. “Nu we allemaal in de greep zijn van het coronavirus, wordt meer dan ooit een beroep gedaan op zorgverleners. Die maken lange dagen en lopen flinke risico’s. En het einde is nog niet in zicht. Daar kunnen we weinig aan doen – maar we kunnen wél onze waardering tonen”, schrijft het bedrijf. De tien auto’s die het zelf ter beschikking heeft gesteld (exclusief brandstof) waren in no-time weg. Het bedrijf roept de branche op om ook auto’s aan de zorg ter beschikking te stellen.

08:20 | ‘Stilte voor hele zware storm’

Nu is er nog genoeg schadewerk, dat toch al in de pijplijn zat, maar daarna dreigt het stil te vallen. Dat vreest Peter Hubregtse, directeur van schadeketen ASN, dat 71 vestigingen heeft. “De meeste schadebedrijven zaten nog vol opdrachten en hebben voor de komende weken nog wel werk, maar die werkvoorraad dreigt vanaf april wel op te drogen. Het is nu nog een beetje stilte voor een hele zware storm die straks gaat komen”, voorziet Hubregtse. Lees het interview met Hubregtse hier.

08:00 | Wijkopenauto’s sluit deuren

Auto-inkoopplatform Wijkopenauto’s heeft de deuren van zijn Nederlandse innamepunten gesloten. Dat meldt het op zijn website. Moederbedrijf Auto1 Group heeft in Duitsland werktijdverkorting aangevraagd, melden Duitse media. Dat zou het gedaan hebben omdat het momenteel weinig auto’s weet door te verkopen. In 2018 verhandelde het bedrijf 540 duizend voertuigen in 35 landen. Het bedrijf heeft 4.000 medewerkers, waarvan 1.500 in Duitsland. Het is onbekend hoeveel mensen in Nederland bij het bedrijf werken. Auto1 meldt dat het uit zowel gezondheids- als economische overwegingen tot sluiting is overgegaan. Wel is het nog mogelijk om via het platform auto’s (b2b) in te kopen. 

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #5: Bovag ziet omzet bij leden kelderen | Remarketing zorgenkindje leasebranche | Automotive Online

Corona-liveblog #5: Bovag ziet omzet bij leden kelderen | Remarketing zorgenkindje leasebranche

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Bovag ziet de omzet bij zijn leden kelderen en stelt een noodpakket samen en werkplaatsdienstverlener WESP biedt zijn diensten deels gratis aan.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van vrijdag 20 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

20:25 Bovag stuurt update naar Ministeries: omzet autobranche hard onderuit

Uit de Coronamonitor die branchevereniging Bovag onder zijn leden heeft gehouden, blijkt dat het aandeel bedrijven dat omzet verliest, in de autogroothandel en tankstations het grootst is. Bij de bedrijven die omzetverlies melden, schommelt dat verlies nu tussen de 83 en 34 procent. Bovag stuurde vanavond een update van de impact van de coronacrisis op de autobranche naar de ministeries van EZK en I&W. Onder andere de verkoop nieuw en gebruikt, de verhuur en de handel lieten een forse omzetdaling zien. Reparatie en onderhoud liep aanvankelijk nog redelijk door, omdat de werkplaats meestal voor twee weken vooruit volgepland zit. In de sectie Autogroothandel is de verkoop gebruikt met 85% afgenomen, en de verkoop nieuw met 37,5%. Import en export liggen volledig stil, mede doordat RDW is gestopt met importkeuringen. Bovag dringt er daarom op aan om deze taak weer te hervatten. Om Bovag-ondernemers te helpen heeft dochterbedrijf Bovemij een noodpakket samengesteld. Hierbij is het abonnement op Viabovag.nl de komende 3 maanden kosteloos, evenals het lidmaatschap op Mobi-ID (het dataplatform van RDC). Bovemij gaat klanten gratis van juridische bijstand voorzien. Bekijk hier de brief aan de Ministeries inclusief de Coronamonitor.

15:36 | WESP (We support workshops) verenigt toeleveranciers voor steun autobedrijven

Werkplaatsdienstverlener WESP biedt een deel van zijn dienstverlening gratis aan autobedrijven aan om hen te steunen in crisistijd. Distributeur en grossiers, als AAGB, Doyen Group, Fource, Autoniveau, Innovam, Molco, Koskamp, PSA/Ditrigo en RAI Aftermarket zegden hun steun toe, waarbij zij de kosten van het project delen met initiatiefnemer WESP.

Autobedrijven kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor de ‘We support workshops’-rapporten van Wesp. “Door middel van basale informatie krijgen ondernemers overzichtelijk hoeveel klanten zij hebben en wat de omzet per klant is. Zo weet de ondernemer gelijk hoe het gaat en wat hij eventueel kan veranderen”, vertelt Bas Wintjes van Wesp.

Het bedrijf uit Den Bosch levert al langer informatie aan ondernemers, legt Wintjes uit. “In deze tijd zijn zij wellicht al geholpen met deze gratis dienstverlening. De ‘We support workshops’-rapporten maken wij tegen kostprijs. De kosten delen we met alle partners van het project waardoor het mogelijk wordt om het gratis aan bedrijven te leveren.” Inmiddels hebben er vijftien ondernemers aangegeven de rapporten te willen ontvangen.

15:43 | Bekijk hier de livestream met Bert de Kroon, dga Vallei Autogroep, terug. 

 

 

14:00 | Leasebranche draait door, remarketing het zorgenkindje

Leasemaatschappijen worden tot nu toe niet hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Zo zien ze de kostenpost ‘schade’ dalen terwijl de inkomsten vooralsnog op peil blijven. Dat blijkt uit een inventarisatie van Automotive waarbij onder meer gesproken werd met Leaseplan, Alphabet, Riemersma Leasing en Mobility Service Nederland. Het is de leasemaatschappijen er veel aan gelegen om hun klanten bij te staan, bijvoorbeeld met betalingsregelingen.

De grootste zorg: remarketing. Restwaarden komen nu snel onder druk te staan, en het stilvallen van de occasionmarkt dreigt. Op dit moment speelt dat probleem in Nederland in ieder geval nog niet, zegt Alphabet. “De dagelijkse operatie van logistics, inname en remarketing vindt nog gewoon doorgang. Er is ook geen lockdown voor deze bedrijven, dus we verkopen en veilen nog steeds”, meldt een woordvoerder. Lees het hele artikel over de leasebranche hier.

13:30 | Marktplaats halveert tarief

Vanaf aankomende maandag tot en met eind april geeft Marktplaats 50 procent korting aan autobedrijven om te adverteren. Daarnaast wordt de betalingstermijn van advertenties in de maanden maart en april met 60 dagen verruimd om bedrijven wat meer lucht te geven. “In deze crisis moeten we elkaar steunen. Wij doen dat door autobedrijven financiële ruimte te bieden,” aldus Annemarie Buitelaar, algemeen directeur Marktplaats. “We willen ze tegemoet komen zodat ze kunnen blijven adverteren en zichtbaar blijven voor klanten zodat ze de crisis goed doorkomen.”

11:40 | Bovag sluit zich aan bij lobby Leaseurope

Leaseurope, de Europese belangenbehartiger voor de lease- en verhuursector, heeft deze week het ‘Tourism Manifesto ingediend in Brussel. Bovag sluit zich aan bij dit initiatief omdat het een fikse omzetdaling bij de verhuur- en leasebedrijven verwacht. Samen met meer dan vijftig andere organisaties uit de toerisme- en reisbranche wordt in het ‘Tourism Manifesto’ dringend om steun gevraagd bij de Europese Unie. Dit maakte Bovag donderdag bekend.

09:40 | ‘Ook in 2021 8% bijtelling’

De Vereniging Zakelijke Rijders roept het kabinet op om ook volgend jaar 8 procent bijtelling te hanteren voor elektrische auto’s. De bijtelling zou eigenlijk verhoogd worden naar 12 procent. Met het stil vallen van de autoproductie doemt echter een probleem op; een tijdige levering van auto’s met de voor dit jaar geldende bijtelling. “Het stilvallen van de productie levert zeker voor de EV-producerende merken, maar ook voor de berijders, een probleem op. Om te zorgen dat alle reserveringen ook geleverd kunnen worden is tijd nodig. Een drempel van een verhoogde bijtelling past daar niet bij”, zegt voorzitter Jan van Delft.

08:40 | Auto.nl roept branche op om Zorgheldenauto’s te leveren

Auto.nl roept bedrijven op om Zorgheldenauto’s ter beschikking te stellen. De online occasionverkoopdochter van de Louwman Groep heeft zelf tien auto’s voor drie maanden beschikbaar gesteld aan zorgverleners. “Nu we allemaal in de greep zijn van het coronavirus, wordt meer dan ooit een beroep gedaan op zorgverleners. Die maken lange dagen en lopen flinke risico’s. En het einde is nog niet in zicht. Daar kunnen we weinig aan doen – maar we kunnen wél onze waardering tonen”, schrijft het bedrijf. De tien auto’s die het zelf ter beschikking heeft gesteld (exclusief brandstof) waren in no-time weg. Het bedrijf roept de branche op om ook auto’s aan de zorg ter beschikking te stellen.

08:20 | ‘Stilte voor hele zware storm’

Nu is er nog genoeg schadewerk, dat toch al in de pijplijn zat, maar daarna dreigt het stil te vallen. Dat vreest Peter Hubregtse, directeur van schadeketen ASN, dat 71 vestigingen heeft. “De meeste schadebedrijven zaten nog vol opdrachten en hebben voor de komende weken nog wel werk, maar die werkvoorraad dreigt vanaf april wel op te drogen. Het is nu nog een beetje stilte voor een hele zware storm die straks gaat komen”, voorziet Hubregtse. Lees het interview met Hubregtse hier.

08:00 | Wijkopenauto’s sluit deuren

Auto-inkoopplatform Wijkopenauto’s heeft de deuren van zijn Nederlandse innamepunten gesloten. Dat meldt het op zijn website. Moederbedrijf Auto1 Group heeft in Duitsland werktijdverkorting aangevraagd, melden Duitse media. Dat zou het gedaan hebben omdat het momenteel weinig auto’s weet door te verkopen. In 2018 verhandelde het bedrijf 540 duizend voertuigen in 35 landen. Het bedrijf heeft 4.000 medewerkers, waarvan 1.500 in Duitsland. Het is onbekend hoeveel mensen in Nederland bij het bedrijf werken. Auto1 meldt dat het uit zowel gezondheids- als economische overwegingen tot sluiting is overgegaan. Wel is het nog mogelijk om via het platform auto’s (b2b) in te kopen. 

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.