Nicole Spenkelink (directeur AAS Schadeherstel): “Grootse zorg is liquiditeit van bedrijven”
“Als ketenorganisatie proberen wij onze ondernemers nu zo goed mogelijk te informeren en door deze crisis heen te loodsen”, vertelt Nicole Spenkelink, directeur van de AAS Schadeherstel. Spenkelink meldt dat alle 88 vestigingen nog open zijn en dat het ziekteverzuim vooralsnog meevalt en geen probleem vormt.
“De eerste contouren van een crisisplan staan er al en we hebben de eerste maatregelen genomen. Zo zijn we druk bezig om al het relevante nieuws rondom de steunmaatregelen van de overheid in een speciale nieuwsbrief te verzamelen, zodat het voor ondernemers helder is waar ze een beroep op kunnen doen. Het is nu nog moeilijk in te schatten wat de impact zal zijn, maar we drukken iedereen wel op het hart om gebruik te maken van de regelingen”, aldus Spenkelink. “Ook hebben we veelvuldig contact met Focwa en opdrachtgevers en stemmen we met onze lakleverancier Axalta af welke passende maatregelen we gezamenlijk zouden kunnen nemen, rondom financiële vraagstukken bijvoorbeeld. De eerste scenario’s worden al doorgerekend en daar waar we al verantwoord kunnen bijsturen, doen we dat uiteraard al. Daarnaast is er constant contact met het netwerk en inventariseren we continu wat er gebeurt. Zo kort op de bal zitten, levert veel informatie op waardoor je ook snel kunt handelen”, volgens Spenkelink.
Grote terugval
Evenals bij de meeste andere schadebedrijven, zegt Spenkelink dat ook het AAS-netwerk voor de komende twee weken nog voldoende werkvoorraad heeft en dat de aanlevering van onderdelen vooralsnog goed loopt. “We vrezen vooral voor de grote terugval van werk die daarna dreigt te komen. Er komt namelijk erg weinig nieuw werk binnen en het aantal afspraken loopt drastisch terug.”
De grootste zorg van Spenkelink is de liquiditeit van bedrijven. “Nauwlettend debiteurenbeheer en kritisch naar de kosten en inkopen blijven kijken is nu cruciaal. Dat geldt niet alleen voor onze leden, maar ook voor ons eigen hoofdkantoor in Breda. Ook daar bekijken we constant wat prioriteit heeft en wat kan worden doorgeschoven en houden we de kosten in de gaten.”
Crisisteams
Spenkelink roept de AAS-ondernemers vooral ook op om ervaringen met elkaar te delen zodat ze elkaar daarmee kunnen steunen of op ideeën kunnen brengen. “De kracht van de coöperatie zien we in praktijk terug. We hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden: wat werkt in Groningen, werkt ook in Maastricht. Inmiddels ligt er al een pakket aan maatregelen waar we nog druk mee bezig, dus concreet kan ik er nog weinig over zeggen”, aldus Spenkelink. “Wel dat we speciale crisisteams hebben benoemd en nog gaan vormen om ook na de crisis weer snel ‘up and running’ te zijn. Daarnaast start er deze week een aangepaste (online)campagne met de kernboodschap dat we alle maatregelen hebben genomen om vooralsnog gewoon open te zijn. Niet communiceren is geen optie,” meent Spenkelink.